Vihreät paljastaneet todellisen maahanmuuttopoliittisen linjansa

Gallup-nosteessa paistattelevat Vihreät julkaisivat turvapaikkapoliittisen linjapaperinsa puoluevaltuustonsa kokouksessa Riihimäellä. Yleisellä tasolla linjapaperi on tervetullut keskustelunavaus ja sisältää myös järkeviä toimenpide-ehdotuksia, kuten sen että viimeaikaisten maahamuuttopolitiikan muutosten vaikutuksista pitäisi tehdä perusteellinen selvitys. Puutun kuitenkin tässä tekstissä muutamiin itselleni hämmästystä herättäneisiin kohtiin.

Paperissa esitetään muun muassa perheenyhdistämisen tulo- ja aikarajojen täydellistä poistamista, alaikäisten turvapaikanhakijoiden täydellistä käännytyskieltoa ja tilapäisiä oleskelulupia niille kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille, joita ei voida palauttaa. Koska palautus on mahdotonta lähinnä tilanteissa, jossa henkilö kieltäytyy yhteistyöstä henkilöllisyytensä vahvistamisessa ja tarvittavien asiakirjojen hankinnassa, oleskelulupa olisi Vihreiden mallissa saatavissa vain riittävän hankalaksi heittäytymällä.

Ehkä kiistanalaisin osa ohjelmaa on kuitenkin se, että Vihreät haluavat lisätä turvapaikanhakijoiden kotimajoitusta. Ohjelmassa puhutaan vapaaehtoisesta kotimajoituksesta ja julkisesta tuesta tällaiselle toiminnalle. Uskoisin, että harva suomalainen kuitenkaan todellisuudessa haluaisi kotiinsa ihmisen, jonka oikea henkilöllisyys ei välttämättä ole tiedossa ja jonka taustasta tai niistä annettujen tietojen todenmukaisuudesta ei ole mitään takeita. Sinänsä en kieltäisi kotimajoitusta, mutta julkista tukea sille ei pidä mielestäni antaa.

Vastaanottokeskukset on perustettu juuri sitä varten, että niissä ammattitaitoinen henkilökunta voi opastaa turvapaikanhakijoita ja arvioida näiden toiminnan vilpittömyyttä. Ne myös tarjoavat puitteet kotouttamistoiminnan järjestämiselle. Resurssien hajauttaminen kotimajoitukseen avaisi väylän kustannusten loputtomalle paisuttamiselle ja tarpeen erilaisille uusille kulukorvauksille jo nyt natisevassa julkisessa taloudessa. Ei tällaisessa ajatuksessa ole mielestäni järkeä.

Sama pätee perheenyhdistämisen aika- ja tulorajoihin. Ne on säädetty, jotta yksittäinen maahan päässyt henkilö ei oleskeluluvan saatuaan voi yhdistää jopa 10-15 perheenjäsentä Suomeen vailla mitään takuita siitä, että hän tai muut perheenjäsenet kykenevät elättämään mainitut henkilöt. Tällainen maahanmuuttopolitiikan löysentäminen keskellä ennennäkemättömiä turvapaikanhakijoiden massavaelluksia olisi veronmaksajien ja julkisen talouden sietokyvyn kannalta täysin mahdotonta. Totean kuitenkin, että tulorajojen kohdalla pitäisi luopua hallituksen tekemistä tiukennuksista. Tulorajoja ei pidä kiristää liikaa, pääidea on se että perheenyhdistämistä hakeva henkilö kykenee elättämään perheensä Suomessa ilman sosiaaliturvaa.

Gallupit ovat kyllä selkeästi nousseet Vihreille hieman päähän ja he ovat paljastaneet todellisen maahanmuuttopoliittisen linjansa, joka valitettavasti ei ole realismin sävyttämä. Onneksi eduskuntavaaleihin on kuitenkin vielä puolitoista vuotta. Paljon ehtii tapahtua ennen sitä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu