Lassi Jääskeläinen Ajatuksia Lohjalta

Kuntavaaleissa kyse muustakin kuin kunnallisista asioita

Kuntavaalit ovat ovella, ehdokasasettelu lyöty lukkoon ja kampanjat keräämässä vauhtia. Moni varmasti pohtiikin, mistä kuntavaaleissa on kyse.

Kuntavaaleissa valitaan kunnan- tai kaupunginvaltuusto, jolla on päätösvaltaa käytännössä vain oman kunnan tai kaupungin asioihin. Tulevaisuudessa tämäkin vaikutusvalta vähenee, kun sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät maakunnan hallinnoitaviksi.

Kuitenkin näissä kuntavaaleissa on kyse muustakin kuin kunnallisista asioista. Nämä kunnallisvaalit ovat nimittäin valtakunnallisesti hyvin merkittävät, sillä niiden tulos pohjustaa tulevia eduskuntavaaleja. Suuri tappio hallituspuolueille heikentäisi hallituksen mandaattia ja ennustaisi tappiota tulevissa eduskuntavaaleissa.

Erityisen kiinnostavaa on nähdä SDP:n ja Keskustan tulos. Kisa ykköspaikasta tulevissa eduskuntavaaleissa käydään nimittäin todennäköisesti SDP:n ja Keskustan välillä, ja ratkaisevaa on, miten gallup-kannatus realisoituu vaalitulokseksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Mitä sinne valtuustoihin haetaan?

Ihmisiä, jotka haluavat työskennellä kuntalaistensa hyväksi?
Vai ihmisiä, jotka edustavat puolueita kunnan hallinnossa?

Yksi suurimpia ajatusvirheitä on, että kaikki vaalit ovat eduskunta- ja hallitusvaaleja. Kaiken lisäksi media edistää tätä ajattelua ja osa ihmisistä jopa uskoo sitä.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Tietysti itse ehdokas ketä äänestää valitaan sen mukaan, kuka tuntuu parhaalta ajamaan haluamiaan asioita kunnassa, mutta puoluetta valittaessa olisi syytä pohtia myös valtakunnallista tilannetta. Toki jos kokee, että puolue mitä haluaisi valtakunnallisesti tukea ajaa omassa kunnassa aivan vääriä asioita niin on syytä pohtia kannattaako sitä puoluetta äänestää. Yleisesti ottaen tilanne ei kuitenkaan ole tämä, tai ainakin kyseisestä puolueesta löytyy joku ehdokas joka edustaa omaa ajattelua.

Toimituksen poiminnat