Lassi Jääskeläinen Ajatuksia Lohjalta

Yleisturvasta vauhtia perustulokeskusteluun

Hallitus valmistelee perustulokokeilua ja ajatus perustulosta on muuttunut valtavirran ajatteluksi. Perinteinen perustulo ei kuitenkaan ole ongelmaton järjestelmä. Perinteinen kaikille tasasuuri perustulo nimittäin muun muassa loisi omia kannustinloukkujaan ja olisi kallis toteuttaa toimeentulon kannalta riittävän suurena.

Demarinuoret on vastauksena perustulon ongelmiin kehittänyt oman sosiaaliturvamallinsa, yleisturvan. Yleisturvassa sosiaaliturvan maksatus automatisoidaan aivan kuten perustulossa, mutta yleisturvassa on yhden sijaan kolme eri maksutasoa, eikä sosiaaliturvaa makseta niille ketkä eivät sitä tarvitse. Maksutaso määräytyy aktiivisuuden mukaan, eli järjestelmä palkitsee esimerkiksi aktiivisesti töitä hakevan työttömän ja sopeutuu eri elämäntilanteisiin (esim. sairaus, vanhemmuus, opiskelu). Valtiovarainministeriön ja verohallinnon valmistelema kansallinen tulorekisteri mahdollistaa yleisturvan perusajatuksen eli sosiaaliturvan ja verotuksen sopeuttamisen henkilön tuloihin reaaliaikaisesti.

Yleisturva välttää perustulon kannustinloukot, mutta tarjoaa samat edut kuin perustulo. Perustulokokeilua valmistelevassa Kelassakin on herätty siihen, että maksutasoja pitäisi olla enemmän kuin yksi, jotta järjestelmä edelleen esimerkiksi kannustaa työttömiä aktiiviseen työnhakuun. Yleisturva olisikin looginen valinta uuden sosiaaliturvamallin pohjaksi.

Julkaistu mielipidekirjoituksena Länsi-Uusimaassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Kyllä näkee, että ei olla luettu esiselvitystä lainkaan, sillä hallitus ei voi valmistella etukäteen ja tässä syy:

---------------------
"Julkaisuaika 30.3.2016 Sivuja 225 Kieli Suomi

Tiivistelmä

Pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelmaan on kirjattu perustulokokeilu. Perustulokokeilulla selvitetään, miten sosiaaliturvaa voitaisiin uudistaa paremmin vastaamaan työelämän muutoksia, muuttaa sosiaaliturvaa työhön kannustavaksi, vähentää byrokratiaa ja yksinkertaistaa monimutkaista etuusjärjestelmää, joka usein luo erilaisia tulo-, kannustin- ja byrokratialoukkuja. Kokeilun toimeenpanoa varten Valtioneuvoston kanslia tilasi esiselvityksen puhtaan perustulon, osittaisen perustulon, negatiivisen tuloveron ja muitten mahdollisten mallien soveltuvuudesta kokeiluun. Esiselvityksessä on kerätty yhteen tietoa erilaisista perustulomalleista sekä malleihin liittyneiden kokeiluiden tuloksista. Raportissa pohditaan eri mallien taustaolettamuksia, toteuttamiskelpoisuutta ja esitetään mikrosimulaatiolaskelmia kannustin- ja tulonjakovaikutuksista sekä kustannuksista. Raportissa tarkastellaan kokeiluun, koeasetelmaan ja otantaan liittyviä oikeudellisia ja julkisen talouden kestävyyteen liittyviä reunaehtoja. Esiraportin pohjalta tehdään päätös kokeiltavasta mallista tai malleista, joita täsmennetään loppuraportissa, jonka määräpäivä on 15.11.2016."
----------------

Älkää tulko höpisemään omianne.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Unohtakaa ilmainen rahanjako verovaroista.TYÖTÄ ja työehtosopimusten mukaisilla palkoilla .
Niin sotakorvaukset,-90 luvun pankkituet maksettiin ja maa rakennettiin sodan jälkeen.
Kaikki muu näpertely johtaa vain tulonsiirtoon rikkaimmille verovaroista,palkansaajat maksumiehenä.

Neukuissa tuo oli jo käytössä. Ei onnistunut.

JK. Johan tuota näperreltiin -14 .Muutettiin jopa perustuslakia sosiaaliturvaa(Perustuloa) vastaan 0 eurolla työtä yrityksissä.
Vai uskoiko joku joulupukkiin ? Ettei kepu,kok ollut ketunhäntä kainnalossa kun lupaa ilmaista rahaa palkansaajille ja työttömille.

Kuis kävi kepun 300e työttömille?

Aivan. Toimeentulotuesta vähennetään tulona yli menevä osa 480e:ta -300e=480e(kk käteen.
Psst.Noita juonia löytyy eduskunnan sivuilta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Jääskeläisen olisi syytä tutustua Uruguain sosiaaliturvaan 50-luvulla, vieläkö se on Latinalaisen Amerikan Sveitsi ?

Toimituksen poiminnat