Lassi Jääskeläinen Ajatuksia Lohjalta

”Rajat kiinni” ei ole vaihtoehto

Suuret mittasuhteet saanut pakolaiskriisi herättää luonnollisesti keskustelua. Keskustelu pakolaiskriisistä on kuitenkin muodostunut ääripäiden keskenäiseksi taisteluksi, joka peittää allensa järkevät ratkaisuehdotukset. Käytännössä keskustelu on nyt sitä, että toinen ääripää ampuu rasistisia ja ihmisoikeuksia loukkaavia avauksia, ja toinen ääripää käyttää kaiken energiansa näiden alasampumiseen. Keskelle jäävät tolkun ihmisiksikin tituleeratut massat, jotka käytännössä vain ovat hiljaa.

Pakolaiskriisistä on kuitenkin käyty myös järkevää keskustelua eri poliittisilla areenoilla. Tämä on suurelta osin jäänyt julkisuuden ulkopuolelle median poimiessa vain mehevimmät ulostulot. Erityisesti ratkaisukeskeistä keskustelua on nähty EU:n tasolla.

Lähdettäessä pohtimaan ratkaisua pakolaiskriisiin on ensin huomioitava se, että tämä pakolaiskriisi ei tule olemaan EU:n viimeinen pakolaiskriisi. Maailma on täynnä konflikteja, jotka saattavat aiheuttaa Eurooppaan ulottuvia pakolaiskriisejä, eivätkä nämä ole loppumassa. Tulevaisuudessa myös ilmastonmuutos saattaa aiheuttaa mittasuhteiltaan vielä aivan eri luokan pakolaiskriisin. Nyt onkin etsittävä ratkaisumalli, joka säilyttää EU:n hyvät puolet kuten Schengen järjestelmän ja kelpaa ratkaisuksi myös tulevaisuuden kriiseihin.

Rajojen sulkeminen ei ole ratkaisu tähän. Se ei ole pelkästään kansainvälisten sopimusten vastaista, epäinhimillistä ja Euroopan arvojen vastaista, vaan toimimaton ratkaisu. Laitonta maahantuloa ei nimittäin pystytä täysin estämään edes todella suurilla panostuksilla. Vastaavilla panostuksilla sen sijaan voitaisiin sen sijaan rahoittaa inhimillinen ja toimiva ratkaisu pakolaiskriisiin.

Käytännössä kriisin ratkaisussa kaiken A ja O on, että ratkaisu on koko EU:n laajuinen. EU:n laajuisessa ratkaisussa ensinnäkin turvapaikanhakijoita voidaan siirtää jäsenmaiden välillä siten, että minkään maan kuorma ei muodostu kohtuuttomaksi. Samoin toimivalla yhteisellä rajavalvonnalla ja yhteisillä turvapaikkamenettelyillä voidaan hallita tulijoiden virtaa ja toteuttaa turvallisesti ilman turvapaikkaa jääneiden maasta poistaminen, sekä suurimmalta osin estää laiton maahantulo muussa tarkoituksessa kuin turvapaikan hakemista varten tulevilta. Näin pystyttäisiin hallitsemaan sitä turvapaikanhakijavirtaa, joka pääsee Eurooppaan asti. Käytännössä pakolaiset kannattaisi pysäyttää heti EU:n ulkorajalla ja sen jälkeen ohjata taakanjaon kautta heille osoitettavaan maahan. Samoin ulkorajan ohittaneet pitäisi siirtää saman järjestelmän sisällä, jolloin kenellekkään ei tule houkutusta pyrkiä johonkin tiettyyn maahan esimerkiksi paremman sosiaaliturvan perässä tai ylipäätänsä yrittää pyrkiä laittomasti EU:n sisälle.

Euroopan laajuisessa ratkaisussa voitaisiin myös estää suurten turvapaikanhakijavirtojen saapuminen Eurooppaan asti. Tämä voitaisiin toteuttaa nostamalla pakolaisleirien rahoitus riittävälle tasolle ja parantamalla kiintiöpakolaisjärjestelmää, jolloin pakolaiset voisivat jäädä pakolaisleireille Eurooppaan tulemisen sijaan. Nykyinen kriisi onkin käytännössä sen syytä, että pakolaisleireillä ei ole enää ollut tilaa pitkään aikaan, eikä turvapaikkaa voi saada kiintiöpakolaisjärjestelmän kautta menemättä pakolaisleirille.

Julkaistu mielipidekirjoituksena 23.2. Länsi-Uusimaassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

"Käytännössä kriisin ratkaisussa kaiken A ja O on, että ratkaisu on koko EU:n laajuinen. "

Tässäpä tämä.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Totta. Mikään muu ratkaisu ei ole käytännössä realistinen. Tämän päivän synkät uutiset vain lisäävät painetta EU:n laajuiselle ratkaisulle.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

EU:lla ei ole mitään mielenkiintoa ratkaista tätä kriisiä, ei kyllä Suomellakaan omalta osaltaan ainakaan kun Nergiä ja Orpoa kuuntelee. Ainoa mahdollisuus on laittaa ulkorajat kiinni viisumittomilta.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Miksi ei olisi? Perusteletko vähän? Esityksiäkin on ollut useita (mm. taakanjako ja EU:n laajuinen bensavero), mutta populistit ovat ampuneet ne alas.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Millä ihmeen tavalla bensavero vähentäisi tulijoiden määrää? Millä ihmeen tavalla taakanjako vähentäisi tulijoiden määrää? Eihän noilla esityksillä ole mitään tekemistä ongelman ratkaisun kanssa.

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi Vastaus kommenttiin #15

Katsos, SDP ja sen kaverit ovat lähteneet maatakiertävälle radalle pakolaishuumissaan. Paskat he Suomen tai suomalaisten eduista.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen Vastaus kommenttiin #22

Todella hyvin ilmaistu, propsit sulle, Daniel.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Puhut kirjoituksessa pakolaisista ja isoista tulijamassoista, joita autetaan yhteisesti. Kuinka mielestäsi pitää kohdella siirtolaisia, joita tuohon tulijajoukkoon lienee kuuluu aika monta ?

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Ne jotka pärjäävät kotimaassaan, pitää palauttaa sinne, elleivät he tule tänne viisumin kanssa. Meillä ei ole varaa auttaa kaikkia niitä, jotka eivät ole varsinaisesti hädässä. EU:n laajuinen ratkaisu mahdollistaisi myös paremmin kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palauttamisen.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

"Rajojen sulkeminen ei ole ratkaisu tähän. Se ei ole pelkästään kansainvälisten sopimusten vastaista, epäinhimillistä ja Euroopan arvojen vastaista, vaan toimimaton ratkaisu"
Hyvin se onnistui australialaisilta kun kaikki salakuljetusveneet upotettiin satamaan ja hiippailusta tuli automaattinen kielteinen päätös.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Australia on saarivaltio ja etäisyydet ovat pitkiä. Eurooppaan olisi edelleen mahdollista tulla laittomasti, vaikka rajat laitettaisiin kiinni. Sitä paitsi samalla rahalla mitä menetetään rajat sulkemalla ja sen vaatimilla panostuksilla rajavalvontaan, voidaan rahoittaa moneen kertaan mikä tahansa muu inhimillisempi ratkaisu kriisiin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomella on rajat ja vartijat kuten Australiallakin ja aivan yhtähyvin suomalainen rajavartija/tullimies voi sanoa stop rajalla. Pakolaisleirien rakentaminen lähi-itään olisi paras mahdollisuus ongelmien väliaikaiseksi ratkaisemiseksi.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Ei kyllä nykyisellä rajavartiolaitoksen resursseilla mitään maaahantuloa estetä. Sitä paitsi sillä ei edes ole väliä, jos Venäjä päästää raja-asemilla pakolaiset rajan yli ja kieltäytyy ottamasta takaisin (mikä on käytännössä nykytilanne). Ei niitä pakolaisia voida siihen kahden rajan välimaastoonkaan jättää. Muutenkin kansainvälisten sopimusten nuodattamisen lopettaminen tulisi meille monella tapaa todella kalliiksi, paljon kalliimmaksi kuin turvapaikan saaneiden kotouttaminen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ei kyllä nykyisellä rajavartiolaitoksen resursseilla mitään maaahantuloa estetä."

Meillä on puolustusvoimat aseineen jos rajavartijoiden rahkeet eivät riitä. Ensinnä voisi sulkea rajan jos alkaa viisumittomia läpi pyrkiä ja antaa neuvoksi hakea viisumia lähi-idän edustustosta. Sama ongelma Kreikassakin ja hieman vaikeampi ratkaista kun mereen ei piikkilankaa ja puomeja saa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kun tuo Venäjä tuli mainituksi, niin mikä olisi Jääskeläisen menettely siinä tapauksessa, että Venäjä alkaisi toimittaa tänne turvapaikanhakijoita vaikkapa 200 - 300 hengen päivävauhtia?

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Tuo rajat kiinni slogan käsitetään tahallisesti väärin, ei kukaan tosissaan vaadi rajojen sulkemista Pohjois-Korean malliin.
Tavallinen rajatarkastus riittää.
Belgialaisetkin ovat todenneet sen välttämättömyydeksi.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Rajat kiinni pakolaisilta, eikö se viesti ole tuo kaikessa yksinkertaisuudessaan? En usko, että kukaan on luullut, että halutaan Pohjois-Korean malli.

Rainer Salejärvi

Osaako blogisti kertoa minulle, minkä vuoksi paitsi sosiaalidemokraattien ja myös eri avustusjärjestöjen intressissä näyttää olevan se, että saataisiin esimerkiksi Irakin keskiluokka, älymystö ja poliisit makoilemaan turhan takia eurooppalaisten koulujen lattioille odottamaan heitä koskevia lupapäätöksiä, kun sen sijaan että he voisivat olla vaikkapa Irakissa jälleenrakentamassa maataan ?

Edellisen kappaleen ajatuksenjuoksu kumpuaa sellaisesta tosiseikasta, että tämän hetkisten tilastojen vain 25 prosentille maahansaapuneista turvapaikanhakijoista on myönnetty oleskelulupa.

Jokainen terveellä järjellä ajatteva ihminen ymmärtää, ettei vuoden 2015 tapahtumat voi toistua ja rajojen kiinnipistäminen näyttää olevan se ainoa inhimillinen vaihtoehto, ainakin todellista avuntarvitsijaa silmälläpitäen.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Suuret laivat kääntyvät hitaasti ja mikään laiva ei ole suurempi kuin EUn hallintoelimet. Siksi pelkäänkin että eurooppa ehtii romahtaa ennenkö saadan minkäänlaista yhtenäistä kantaa aikaiseksi.

Käyttäjän paskapuhetta kuva
Teemu Paavilainen

Tarvitaan EU:n laajuinen sopu siitä, ettei yhdellekään maahan änkeävälle anneta penniäkään rahaa, tai turvapaikkaa. Turvapaikat jaetaan vain ja ainoastaan pakolaisleireillä(joihin toki sijoitetaan osa niistä miljardeista jotka tähän nykyiseen rumbaan kuluu). Ja nyt kun Syyriassa on Kriisi, tehdään selväksi, että Norsunluurannikkolaiset, afgaanit jne. EIVÄT tule saamaan sen perusteella turvapaikkaa. Myönnetyille turvapaikoille täytyy myös tehdä maksimikiintiöt, kaikkia emme voi auttaa.

Järkevintä ja toimivinta varmaankin olisi, että turvapaikkajärjestelmästä tehtäisiin maanosakohtainen... Kun Afrikassa on kriisi, afrikan valtiot jakavat taakan keskenään. Kun vaikkapa Kreikassa syttyy sisällissota, Euroopan valtiot jakavat taakan keskenään, jne. Näin vältyttäisiin suurelta osin myös kulttuurien yhteentörmäykseltä. Monen afrikasta tulevan on kovin hankalaa sopeutua Lassin Eurooppalaisiin arvoihin

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen

Tulijoita on yksinkertaisesti niin paljon, että rajat kiinni on ainoa vaihtoehto. Kysymys on vain siitä, että milloin rajat menevät kiinni.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Niistä kansainvälisistä laeista voi olla montaa mieltä. Itävalta taitaa näytää uutta tietä, eikä välitä tippaakaan muiden sanomisista, eli se niistä laeista sitten.

Niin ja se siitä EU:n yhteisestä politiikasta, niin se alkaa se ihanan eurooppalaisen yhteisen politiikan loppu häämöttää.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Heittelet tollasia ihan pokkana ilmaan ilman sen suurempia selityksiä.

" Sitä paitsi samalla rahalla mitä menetetään rajat sulkemalla ja sen vaatimilla panostuksilla rajavalvontaan, voidaan rahoittaa moneen kertaan mikä tahansa muu inhimillisempi ratkaisu kriisiin.

Muutenkin kansainvälisten sopimusten nuodattamisen lopettaminen tulisi meille monella tapaa todella kalliiksi, paljon kalliimmaksi kuin turvapaikan saaneiden kotouttaminen."

Selitäs nyt pikkasen molempia, muuten noi jää vaan turhiksi huudoiksi.

Mitä rahaa menetetään jos paperittomilta pannaan ovet kiinni?

EU:n sopimuksetkin taitaa olla kansainvälisiä, niillä on pyyhitty rektumia jokaisen maan toimesta vuosikausia. Miten se kalleus nyt näkyy, muuten kuin jatkuvina kriiseinä joita eu ei pysty ratkomaan näköjään mitenkään.

Toimituksen poiminnat