Lassi Jääskeläinen Ajatuksia Lohjalta

SDP tarjoaa parhaan vaihtoehdon

SDP on hiljattain julkistanut vaihtoehtobudjettinsa. Vaihtoehtobudjetti on oikeudenmukainen ja talouspoliittisesti järkevämpi vaihtoehto hallituksen budjettipolitiikalle.

Hallituksen budjettipolitiikka on jo nyt pahasti epäonnistunut. Päätöksiä perutaan lähes uskomattomalla vauhdilla, jopa siten että toimittajatkin putoavat jo kärryiltä.

Päätöksenteon heikko ennustettavuus on erittäin vahingollista muun muassa investointien saamisen kannalta, kun investoijat eivät voi ennustaa oman alansa tulevaisuutta. Hallituksen sekoilu ei siis tule olemaan ilmaista, vaan kaukana siitä. Toki silti on myönnettävä, että huonon päätöksen peruminen on parempi vaihtoehto kuin sen toteuttaminen.

SDP:n vaihtoehtobujdetti asettaa työllisyyden ja oikeudenmukaisuuden keskiöön. Eduskunnan tietopalvelun laskelmien mukaan SDP:n vaihtoehtobudjetin välittömät työllisyysvaikutukset ovat 35 000 henkilöä. Käytännössä tämä tarkoittaisi työllisyysasteen nousua noin 1,3%, ja prosentin työllisyysasteen nousun on arvioitu tuottavan valtiolle säästöinä ja tuloina jopa miljarin.

Hallitus sen sijaan ei ole tehnyt mitään työllisyydelle. Itse asiassa hallitus on vähentänyt työllistämismäärärahoja ja sitä kautta edelleen pahentanut työttömyyttä. Muun muassa palkkatuista ja starttirahoista nipistämisessä ei ole mitään järjeä kuten jokainen ymmärtää, ne kun tulevat paljon tukia kalliimmiksi.

SDP myös peruisi haitallisimmat sosiaaliturvaa ja koulutusta koskevat päätökset. Siitä huolimatta SDP ottaisi vähemmän velkaa kuin hallitus, joka perustelee epäoikeudenmukaisia leikkauksiaan välttämättömyyksinä. Vaihtoehtoja siis on, ja SDP tarjoaa sellaisen.

Julkaistu mielipidekirjoituksena 30.11. Länsi-Uusimaassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Miksi ette toteuttaneet sitä, kun olitte hallituksessa?

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Ensinnäkin, olimme hallituksessa muiden puolueiden kanssa, ja Kokoomus oli pääministeripuolue.

Toisekseenkin, linjamme on monelta osin muuttunut siltä ajalta. Puheenjohtajakin on vaihtunut.

Kolmanneksi, saimme silloinkin muuten erittäin oikeistolaista linjaa hilattua huomattavasti järkevämpään suuntaan. Myönnän kyllä, että kokonaisuus oli silti liian huono. Vastaisuudessa täytyy asettaa tiukemmat ehdot hallitukseen menolle ja siellä pysymiselle.

Pekka Iiskonmaki

#2
Ja nyt uskotte saavanne yli puolet äänistä?

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #5

Uskomme pääsevämme pääministeripuolueeksi, jolloin meidän uusi linja ja parempi hallitustyöskentely tulee johtamaan koviin tuloksiin. Kaikella on toki rajansa, mutta kyllä meidän johdolla asiat tulevat etenemään aivan eri lailla kuin muiden puolueiden johdolla. Sitä voi myös olla hiljalleen aika vaikea kiistää, mitä nyt näitä muiden kolmen suuren sekoiluja on tullut seurattua. Sitä paitsi, ei esim. työllistämiseen panostaminen tai muut esitetyt asiat ole niin radikaali veto, etteikö se menisi helposti läpi esim. punamultahallituksessa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #7

Lassi Jääskeläinen, Liisa Jaakonsaarihan työministerinä ollessaan panosti vahvasti Työllisyyteen kouluttamalla työttömiämme Nordik Koolituksella yrittäjiksi Virossa.

Selvitäppäs Jääskeläinen, mikä oli Nordik Koolituksen omistuspohja ja moniko ryhtyi yrittäjäksi.

Jatketaan tämänjälkeen demarihaaveilua.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ensinnäkin, olimme hallituksessa muiden puolueiden kanssa"

Meinaako sdp olla seuraavassa hallituksessa yksin?

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Ei, mutta aiomme olla pääministeripuolue ja rakentaa hallituksen paremmalta pohjalta.

Aika huono argumentti näin muuten. Eihän tuolla pelillä politiikassa voisi esittää mitään vaihtoehtoa koskaan.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Miten niin hallitus on budjettipolitiikallaan epäonnistunut? Sipilän hallitus on istunut vaajaat puoli vuotta ja toteuttaa edellisen hallituksen budjettia pääasiassa. Edellisessä hallituksessahan olivat demarit, joten itse ajattelen kyllä Kataisen-Stubbin hallituksen epäonnistuneen täysin. Sipilän hallitus on yrittänyt paikkailla mm. työllisyysmäärärahaa lisäämällä lisäbudjetissa, kun vvm Rinne jätti vajaaksi määrärahan tälle vuodelle.

Sipilän hallitu on laatinut ensi vuoden, siis vuoden 2016, budjettiraameja. Eihän tuota raamikehyksiä ole vielä edes päästy viemään käytäntöön.

Kirjoittaja ei taida olla lähemmin perehtinyt mitä sisältyy kärkihankkeisiin ja mitä niillä saadaan aikaan. Nyt on aika hakea uutta "latua" talouteen, sillä aiemmat toimet elvyttämisellä ei ole johtaneet muuhun kuin lisää velkaantumiseen.

SDP:n vaihtoehtobudjetti ei tuo mukanaan muuta kuin lisää työttömyyttä ja kansalaisten kurjistamista.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Katsotaan sitten kahden vuoden päästä, mitä on tapahtunut. Näin vinkkinä, näitä asioita voi nykyään jo laskemalla ennustaa aika pitkälle etukäteen, mitä oppositio on harrastanut, mutta tainnut vähän jäädä hallitukselta väliin.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Aivan. Ei kannattaisi demareikaan hätäillen syytellä hallitusta omista aikaansaannoksistaan. Sipilän hallituksen toimia voidaan tarkastella pidemmällä aikajanalla. Ehkäpä vasta kahden-kolmen vuoden päästä.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #9

Niistä suurimman osan vaikutus on jo nyt helposti laskettavissa. Kyllä te senkin tiedätte, olettehan peruneet mm. eläkkeensaajien asumistuen leikkauksen kun lopulliset laskelmat lyötiin pöydälle. Olisi ehkä kannattanut miettiä niiden laskelmien tekemistä jo hallitusohjelmaa tehtäessä, nytkin varmaan moni eläkeläinen ehti jo myydä asuntonsa leikkauksen pelossa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #11

Tiedoksesi etten minä ole perunut mitään. Jos tuo asumistuen päätös olisi hanskassani, niin ilman muuta olisin perusteita muuttamassa, jotta ammattiliitot jäisivät pienemmille osingoille VVO-konsernista. Valitettavasti en pääse peukaloimaan mitään budjettiin liittyvää. ;)

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #14

No minä nyt lähden tässä eri puolueiden virallisista vaihtoehdoista. Ne kuitenkin ovat niitä vaihtoehtoja, joita tullaan toteuttamaan.

Pekka Iiskonmaki

#6
Tuo oli poliittisen broilerin toiveuni. Oma ajattelu politiikasta on vielä jargonia ja realiteetit puuttuvat.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

En taida olla kyllä ihan yksin näiden mielipiteiden kanssa?

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #12

#12
Et ole yksin. Se on puolueen virallinen linja.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #13

Taitaa myös olla aika paljon asiantuntijoita ja laskelmia sen linjan takana?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Taitaa myös olla aika paljon asiantuntijoita ja laskelmia sen linjan takana?"

Lähinnä joitain poliittisia lausuntoatomaatteja toistamassa tyhjää jargonia. Sama se on hallituksellakin ei säästämällä ja leikkaamalla talouskasvua saada mutta ei myöskään pelkällä velkaantumisella.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

SDP:n vaihtoehto nimenomaan yhdistää sopeuttamisen ja elvytyksen.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Se missä Suomi on vajaan neljän vuoden päästä, sitä ei tiedä kukaan. Se olisikin demareille kauhistus, jos Suomen talous lätisikin nousuun, sitten olisikin vitsit vähissä.

On se poliittinen muisti lyhyt, viime kaudella kohelsitte hallituksessa melkein kaikki asiat, saitte rikkaillekin yhteisöveron alennuksen, ja hyvin tuli työpaikkoja. Sano nyt vielä, että ei me, muttaku ne muut. Näissä lausunnoissa näkyy juuri se, ettei mitään omaa linjaa ole, vaan hallituksessa istutaan meni sitten syteen tai saveen.

Samanlaisesta toiminnasta haukutte persuja, taitaa vaan olla oppi otettu teiltä.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #21

SDP:n eduskuntaryhmä ei koskaan hyväksynyt yhteisöveron alennusta alle 22 prosentin (Ruotsin taso). Sen hyväksy yksin tai joidenkin ministerien kanssa entinen puheenjohtajamme Jutta Urpilainen. Yhteisöveron alennus 20% ei koskaan ollut koko puolueen linja, eikä nykytasosta alentaminen koskaan tule olemaankaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Elvyttää palkkaamalla julkiselle sektorille! Ei tule toimimaan, on lähinnä näennäistä elvytystä.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #22

Ihan hyvä muuten, mutta SDP ei ole koskaan linjannut tuollaista ainakaan elvytykseen viitaten.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

"Päätöksiä perutaan lähes uskomattomalla vauhdilla, jopa siten että toimittajatkin putoavat jo kärryiltä."

Niinpä niin, viime hallituskaudella jahkailtiin lähes neljä vuotta päätöstenteossa jotka sitten viimeisellä viikolla peruttiin.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Totuus on kyllä paljon tuota monimutkaisempi.

Toimituksen poiminnat