Lassi Jääskeläinen Ajatuksia Lohjalta

Fakta: työttömyysturvan leikkaus voitaisiin välittömästi perua

Hallitus on tänään päättänyt lyhentää ansiosidonnaisen päivärahan kestoa sadalla päivällä osana työttömyysturvasta tavoiteltavaa 200 miljoonan säästöä. Tämä kattaa vain osan säästöstä. Vielä ei ole tiedossa, mistä loput otetaan.

Olisi kuitenkin yksi keino koko leikkauksen välittömään perumiseen, eli autoveron alennuksen peruminen. Tämä maksaa juuri tasan 200 miljoonaa.

Hallitus väittää, että rahaa ei enää ole työttömille, sairaille ja eläkeläisille. Kuitenkin rahaa on kalliiden autojen hankkimisen tukemiseen, maatalouden tukemiseen ja täysin kelvottomien elinkeinotukien jatkamiseen. Autoveron alennus, lisämäärärahat maatalouteen ja tuulivoiman syöttötariffi maksavat vuositasolla yhteensä ehkä noin luokkaa 600-700 miljoonaa.

600-700 miljoonalla voisi esimerkiksi perua työttömyysturvan leikkausten lisäksi myös kaikki leikkaukset lääkekorvauksiin ja eläkkeensaajien asumistukeen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Tämä on Keskustan ja Kokoomuksen kannalta täysin loogista politiikkaa, yritetään haarukoida seuraaviakin vaaleja varten maaseudun ja niiden kohtalaisesti tai hyvin menestyvien keskituloisten ääniä, jotka eivät ymmärrä työsuhdeturvan ja ammattiyhdistysliikkeen saavutusten arvoa nyt ja erityisesti tulevaisuudessa heikommalla hetkellä.

Perussuomalaisille tässä jaossa tulee kyllä lisää häviön kortteja.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Ihmettelen kyllä, että perussuomalaiset (tai siis Soini) lähtivät tähän. He olisivat voineet jopa valita punamultahallituksen, jos olisivat kieltäytyneet menemästä samaan hallitukseen Kokoomuksen kanssa. Tämän luulisi myös olleen heille kannatustmielessä parempi vaihtoehto. Epäilenkin, että Soini ja perussuomalaisten ylimmät päättäjät ovat varsin mielissään hallituksen poliittisesta linjasta. Monille on ollut jo pitkään selvää, etteivät perussuomalaiset ole työväenpuolue tai edes mitään sinne päin.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Se, mikä ihmisten olisi hyvä ymmärtää oikeistoliberaalista talouspolitiikasta on keskituloisten heikommassa asemassa olevan puoliskon kyykyttäminen heti köyhien jälkeen, vaikka kurjistamisen ensipuraisulta välttyisivätkin. Yhtäkkiä lähtee työ alta eikä olekaan enää aikaisemman laista työttömyysturvaa, sairastuminen maksaa enemmän ja kaukana ei ole, että ne naiset, joiden mies tienaa hiemankin paremmin, huomaavat, että perheellistymisen koettaessa yhteiskunta pyrkii sysäämään heitä pois työelämästä kotiin kun lasten päivähoitomahdollisuudet on karsittu ja niiden julkinen rahoitus viety. Opiskelijoita ja heidän vanhempiaan uhkaavat maksullisesta opiskelusta tulevat laskut ja isot opintovelat.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #11

Päivähoito on muuten näistä todella iso kysymys. Päivähoito nimittäin maksaa suurin piirtein saman verran kuin koulunkäynti, joten sen osalta on todella vaikea korvata julkisesti rahoitettuja palveluita.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Hyviä vertailuja. Hallitus osoittaa arvovalintansa sillä, että autoveron alentamiseen 200mil on varaa, mutta työttömyysturvasta on "pakko" leikata.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Joitain järkeviä leikkauksia hallituskin sentään tekee, kuten asuntolainan korkovähennyksen leikkaus. Tosin eikö tätäkin kompensoitu kotitalousvähennyksen nostolla, jos muistan oikein? Osaako joku sanoa?

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

On täysin käsittämätöntä lyhentää työttömyysturvan kestoa kun maassa on puoli miljoonaa vasten tahtoaan työtöntä. Viedään vähäkin ennustettavuus ja turva elämästä, niin kulutus supistunee entisestään.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Väittäisin, että pahinta tässä on kuntien tilanne. Tämä heikentää kuntien katastrofaalista taloustilannetta todella pahasti, kun siirrytään kuntien sosiaaliturvan pariin. Lyhennys myös tarkoittaa sitä, että yhä useampi joutuu todelliseen ongelmakierteeseen kun ei esim. saa myytyä asuntoa ajoissa. Tämä taas johtaa toimeentulotuen merkittävään tarpeeseen ja mm. terveyspalveluiden ja lastensuojelun kasvavaan tarpeeseen, mikä on kunnille todella kallis potti.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

200 miljoonan leikkaaminen työttömiltä on lisäksi outoa talouspolitiikkaa. Työttömät käyttävät käytännössä kaikki rahansa, eli summa palautuu kokonaisuudessaan talouden kiertokulkuun. Kun korvauksia leikataan, se on suoraa leikkausta kulutuksesta.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Tämäkin on totta. Kaikista huvittavinta on kuitenkin palkkatuen leikkaaminen. Se on jo niin järjetöntä, että ei mitään rajaa. Pitäisi järjestää joku kilpailu, että ensimmäinen ekonomisti joka selittää tuon järjelliseksi toimenpiteeksi saa vaikka miljoonan. En usko, että yrittäjiä tai ainakaan onnistujia löytyisi tuollakaan palkintosummalla.

Pekka Pylkkönen

Itse jättäisin eläkeläisten lääkekorvaukset rauhaan. Ja koulutuksen tietysti myös. Sen sijaan ansiosidonnaisessa on tiukentamisen varaa, ja sen lyhentäminen kyllä ihan valtavirtatutkimuksenkin mukaan lyhentää työttömyysjaksoja taloustilanteesta riippumatta.

Parasta olisi siirtää rahaa työttömiltä (ja myös sieltä tulokärjestä) opiskelijoille sekä silpputyöntekijöille. Palkita aktiivisuudesta ja luoda mahdollisuuksia sen sijaan että vuosi vuodelta sosiaalietuudet nousevat ohi useamman ja useamman työn palkan.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Aktiivisuudesta palkitseminen olisi kyllä tärkeää, mutta pelkät leikkaukset tuovat vain vahinkoa. Tarvittaisiin sosiaaliturvauudistus, jossa painotettaisiin juuri sitä, että aina kaikissa oloissa kannattaa ottaa vastaan työtä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Harvinaisen järkevä mies on tuo Pylkkösen Pekka. Eipä juuri koskaan näe, että hän mitään tyhmää olisi ehdottanut - siis, niin kauan kuin olen häntä nyt seuraillut.

Ansiosidonnaisen lyhentämiseen, varsinkin hyvätuloisilla oli jo korkeakin aika tehdä jotakin. Läheltä seuranneena voin vakuuttaa, että hyvin moni heistäkin on asiaa itsekseen ihmetellyt, eikä ole ollut kiire työnhakuun kuin ihan muodon vuoksi.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Varmasti joitain järjestelmän väärinkäyttäjiä on, mutta miten sitten ne, joille ei ole oikeasti töitä? Heitä on paljon väärinkäyttäjiä enemmän. Ja heitä, kenellä esimerkiksi on omistusasunto. Jos asunnosta ei ehdi päästä eroon ennen ansisidonnaisen loppumista, seurauksena on velkaloukko, ja se velkaloukko tulee valtiolle ja kunnalle kalliimmaksi kuin 50 työtöntä nostamassa etuuksia.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Miksei ay-jäsenmaksuvähennystä lakkauteta? Sitä en jaksa ymmärtää. Sehän kuin henkivakuutus, josta taas ei veroetuja saa.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Tähän on muuten sellainen näkökulma, että vähennys koskee myös työnantajia, ja sen poiston vaikutus pienyritysten järjestäytymisasteeseen olisi katastrofaalinen. Tämä taas heikentäisi monella tapaa tilannetta. 60 miljoonan hintalappuun nähden itse näkisin tämän vähennysoikeuden sen verran tärkeänä, että en siitä kovin mielellään luopuisi. Toki jossain vaiheessa sitäkin täytyy olla valmis harkitsemaan, mutta ei vielä tässä tilanteessa kun talous on vielä suhteellisen kunnossa.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksujen verovähennysoikeus, samoin kuin työehtosopimusten yleissitovuus on osa sitä lainsäädäntökehikkoa, jolla työmarkkinaosapuolten asema on vuosikymmenten aikana vähitellen virallistettu. Jos niiden asema olisi epävirallisempi, olisi riskinä, että tiettyjen työntekijä- ja työnantajajärjestöjen ja niitä lähellä olevien piirien toiminta olisi ennalta-arvaamatonta, anarkistista ja laillisuuden ja yhteiskuntajärjestyksen kannalta harmaalla alueella.

Tällainen tilanne vallitsikin Suomessa ennen sotia, jolloin oli niin punaista työmaaterroria, Neuvostoliiton tukemaa maanalaista kommunistitoimintaa, lakonrikkojakaarteja (Vientirauha, Pihkalan kaarti) ja poliittiseen painokseen osallistuvaa puolisotilaallista toimintaa (Lapuan liike ja sille myötämieliset suojeluskunnat). Käännekohtana oli talvisodan aikainen "tammikuun kihlaus" 1940, jolloin työmarkkinapuolet tunnustivat ensimmäistä kertaa toisensa neuvottelukumppaneiksi.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Agenda on tullut varsin selväksi mitä demareilta halutaan tehdä, rahaa halutaan kovasti jakaa sohvalle makaamiseen, kun toiminnasta sitä halutaan ottaa pois.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Jaa-ha. Taitaa kyllä olla nimenomaan hallitus joka on noita aktivoivia määrärahoja poistamassa. Palkkatukea ja starttirahaa ei enää saa, onko tämä mielestäsi järkevää? Ei ainakaan SDP:n mielestä. SDP on nimenomaan tehnyt lukuisia avauksia aktivoinnista, esimerkiksi automaattinen palkkatuki yli 7kk työttöminä olleille.

Pekka Pylkkönen

Miksei kokeiltaisi mieluummin työn sivukulujen laskemista vaikka Saksan tasolle, eli 19,6%:n joka jaetaan tasan työntekijän ja -antajan kanssa?

Nuo setelit toki tarkoittavat hyvää mutta niissä on ongelmansa. Ne aiheuttavat markkinahäiriöitä ja lisäävät byrokratiaa.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Jaaha, klassinen "minun etujani ei saa leikata, mutta noilta toisilta voi" -avaus.

Autoveron alennus on sellainen asia mistä on jappastu vuosia. Nyt vihdoin on tehty jonkinlainen päätös, ja taas kaikki ovat tyytymättömiä.

Tuulivoimatariffi, joo, miksei demarit leikannut sitä viime vaalikaudella, kun asialle olisi vielä ollut jotain tehtävissä? Nyt mahdollinen säästö katoaisi oikeudenkäynteihin ja sakkoihin/korvauksiin sopimusrikkomuksesta.

Ja maatalous taas, no, aika sokea täytyy olla, jos kuvittelee maataloudesta oikeasti voitavan saada suuria säästöjä nykytilanteessa. Eikä maatalouteen muutenkaan juuri ole lisärahaa tulossa (100 miljoonaa KOKO EU:n maitotaloudelle ja jonkin rahaston pääomittaminen, joka sekin olisi pitänyt tehdä jo viime vaalikaudella ei varsinaisesti ole mitään lisätukea, vaan hätäapua).

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Näkemys, että työttömyyskorvaus kannustaisi jäämään sohvalle makamaan, on kyllä tuulesta temmattu. Työ, mutta ennenkaikkea työyhteisöä ympärillen kaipaa lähes jokainen työikäinen ja -kykyinen. Nuorena miehenä työpaikkani Ovakon Turun rautatehdas ajettiin "alas" ja tiedotustilaisuudessa, jossa tästä ilmoitettiin näin kuinka pitkään "talossa" olleille, pääosin miehille, tulivat vedet silmille tämän tosiasian edessä. Suomessa ei tunnuta vieläkään ymmärettävän työn ja työyhteisön merkitystä ihmiselle tai kenties ymmäretään, mutta tietoisesti, varsinkin pol. oikeiston ja EK:n taholta vähätellään, jotta olisi perusteita hyökätä työttömyyskorvausten kimppuun.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Realismia on se, että loppuu se 500 päivänkin ansiosidonnainen. Nyt se loppuu 100 päivää aikaisemmin. Yli 58 vuotiaiden osalta kaikki pysyy ennallaan, koska on oletettavaa, että he työllistyvät vain erityistapauksissa.

Ansiosidonnaisen lyhentämisellä on selkeä psykologinen vaikutus työttömäksi jääville suhtautumisessa aktiiviseen työnhakuun, uuden ammatin miettimiseen tai koulutuksen. Liian usein lähdetään siitä, että on velvollisuus ottaa vastaan vain oman koulutuksen vastaavaa työtä, muusta voi kieltäytyä.

Usein olen kuullut myös työttömäksi jääneiden kertoneen, että katsellaan nyt ainakin puoli vuotta ennenkuin tosissaan aletaan töitä hakea. Siinä ajassa kerkiää moni jo menettää otettaan työelämään ja valitettavan moni myös passivoitua (alkoholisoitua).

Erään ansiosidonnaisen kommentti päivän IS: " Hommia riittäisi enemmänkin, mutta nykyisen lainsäädännön vuoksi sen vastaanottaminen ei kannata ".

Tähän se kiteytyy. Ei kannata, koska ansiosidonnaisella oleminen koetaan saavutetuksi eduksi, vaikka ansiosidonnaista ei ole eduksi tarkoitettu.

Nyt demarit esittävät työllistymistä edistävää seteliä ! Demarit toteuttaa johdonmukaisesti maailmankuvaansa. Käytetään veronmaksajien rahaa luomaan kannattamattomia työpaikkoja.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Varsio, naurettavaa puhetta, että ansiosidonnainen päiväraha koetaan eduksi, se koetaan rahaksi jolla turvataan ihmisen jokapäiväinen toimeentulo kunnes uutta työtä löytyy. Ei uutta työtä löydy sillä, että päivärahan saannin aikaa lyhennetään ja ihmiset ajetaan kuntien sosialiluukulle hakemaan toimeentulotukea, no, lisää se kyllä kuntien henkilökuntaa näitä tukianomuksia käsittelemään, hölmöläisten hommaa hallitukselta joka näyttää jatkuvan päätöksestä toiseen.

Toimituksen poiminnat